29 Mayıs 2014 Perşembe

OSMANLI USÜLÜ MANTI

    Mantıyı bilmeyen yada sevmeyen yoktur herhalde.Kayseri mutfağına ait olduğunu bildiğimiz yemek Osmanlı mutfağında da yapılırmış.Kayseri mantısına göre biraz farklı yapılsa da O zamanlarda da yemeğin ismi mantıymış.Denemek isteyenler ve değişik tatlar arayanlar için işte Osmanlı mutfağında mantı yapılışı.

    Malzemeler:
    Hamuru için :
    2 adet yumurta
    250 ml. (1 su bardağı) su
    500 gr (2 su bardağı) un
    1 çay kaşığı tuz.

     İç harcı için :
    100 gr pirinç (1/2 su bardağı)
    30 gr tereyağı (2 çorba kaşığı)
    200 gr soğan (2 adet orta boy)
    250 gr kuzu kıyma
 
     Sosu için
     150 gr tereyağı
     250 ml etsuyu (1 su bardağı)
     250 ml yoğurt
     4-5 diş sarımsak

     Yapılışı :
     İç harcı hazırlamak için önce pirinçleri hafif diri kalacak şekilde haşlayıp süzün.Tereyağını tavada eritip soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavurun.Kavrulmuş soğanı ve pirinci kıymaya katıp karıştırarak mantının iç harcını tamamlayın.
     Yumurtaları bir yoğurma kabına alarak suyla çırpın.Tuzu ve unu da içine katarak  pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun.Hamuru 4 eşit toğa ayırıp yuvarlayıp unlayın.Unladığının topakların her birini yufka kalınlığında açın.Ve açtığınız yufkayı 2 cm lik kareler halinde kesin.
      Hazırladığınız kıymalı harçtan fındık büyüklüğünde alarak kestiğiniz 2 cm lik hamur parçalarının ortasına koyup hamur parçalarını 4 köşesinden tutarak bohça şeklinde katlayın.Bütün hamurları bohça biçiminde katlayıp bir tepsiye dizin.
      Tavada tereyağını kızdırın.Tepsiyi ateşe oturtup kızgın yağı mantıların üzerine dökün ve mantı tanelerini kızartın.Kızaran mantı tanelerinin üzerine et suyunu döküp bir taşım kaynatın ve altını kısın.Tuzunu da ayarladıktan sonra tepsinin ağzına başka bir tepsi kapatıp yaklaşık 10 dk kaynatın.
       Bu arada yoğurdu dövülmüş sarımsak ile çırpın.Çırptığınız sarımsaklı yoğurdu pişen mantıların üzerine gezdirerek servis yapın.Afiyet olsun.
   
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder