Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlısı lokma tatlısının başka bi uyarlanışı saray lokması
Malzemeler:
- 4 adet yumurta akı
- 500 gr. peksimet
- 600 ml. zeytinyağı (2 2/5 su bardağı)
Şurubu için:
- 1 kg. tozşeker (4 su bardağı)
- 500 ml. su (2su bardağı)
Hazırlanışı:
1. Saray lokması tarifimiz için öncelikle yumurta aklarını bir kapta iyice çırpın. Peksimetleri havanda döverek (ya da robotta çekerek) un durumuna getirin ve çırpılmış yumurta akına azar azar karıştırarak yedirin. Elinizle karıştırarak bir hamur elde edin.
2. Zeytinyağını tencerede kızdırın. Yağ kızınca lokma hamurunu elinize alın. Îşaretparmağı ve başparmağınızın arasından sıkarak top biçiminde bir parça çıkarın. Bir çorba kaşığını yağa batırın, kaşık ile bu parçayı alıp kızgın yağa bırakın. Bütün hamuru aynı yöntemle hazırlayıp, tencereye yerleştirerek altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan çıkarıp saray lokmalarını tabağa koyun ve soğumaya bırakın,
3. Saray lokmasının şurubunu hazırlamak için şekeri su ile tencereye koyup, bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, 2-3 dakika daha kaynatarak ateşten alın,
4. Sıcak şurubun içine soğumuş lokmaları bırakın. Tencerenin kapağını kapatıp, 15 dakika lokmalar şurubu çekinceye kadar bekletin.Saray lokmalarını sıcak ya da soğıık olarak servis yapın.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder