Osmanlı mutfağından başka bir balık çorbası tarifi
Malzemeler:
- 100 mİ. zeytinyağı
- 300 gr. soğan (ince kıyılmış 3 orta boy)
- tuz
- 1/2 bağ maydonoz (ince kıyılmış)
- 1/2 bağ taze nane (ince kıyılmış)
- 1.5 İt. su (6 su bardağı)
- 50 ml. sirke (1/5 su bardağı)
- I kg. levrek ya da kefal balığı (temizlenip tuzlanmış)
- 2 adet yumurta sarısı (çırpılmış)
- 1/2 çay kş. safran
- 1/2 adet limon (sııyıu
- tuz
- 1/2 çay kş. tarçın
Hazırlanışı:
1. Balık çorbası tarifi için öncelikle zeytinyağını tencerede kızdırın. Yağ kızınca, içinde soğanları biraz tuz serperek pembeleşinceye kadar kavurun. İlkin ince kıyılmış maydanoz ve naneyi, biraz daha kavurduktan sonra suyu ve sirkeyi ekleyin. İyice kaynatıp, ateşi kısın ve 15 dakika daha pişirin. Ateşten alın, tenceredeki malzemenin suyunu bir tülbentten ya da süzgeçten temiz bir tencereye süzdürün.
2. Sirkeli suyun içerisine balıkları yerleştirip, tencereyi ateşe oturtun. Kapağını kapatarak balıkları iyice pişirin. Tencereyi ateşten alıp, balıkları çıkarın. Derilerini ve kılçıklarını ayıklayın, etlerini bir tabağa alın Tenceredeki balık suyunu ise yeniden bir tülbentten temiz bir tencereye süzdürün.
3. Yumurta sanlarını biraz su ile çırpın. Safranı limon suyu ile karıştırın. Su ile çırpılmış yumurtayı azar azar balık suyuna yedirip, yumurta kokusu gidinceye kadar kısık ateşte yaklaşık 5 dakika pişirin. Safranlı limon suyunu katın. Tuzunu ayarlayıp ateşlen alın.Balık çorbasına tarçını katarak 1 saat dinlenmeye bırakın.
4. Bu süre sonunda balık ellerini kâselere paylaştırın. Üzerlerine sıcak balık suyunu bölüştürüp, balık çorbasını sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder