Osmanlı mutfağından patlıcan karnıyarık tarifi
Malzemeler:
- 300 ml et suyu (1 1/5 su bardağı)
- 1 kg. kemer patlıcan
- 225 rnl. zeytinyağı (1 su bardağı)
- 100 gr. tereyağı
Harcı içim
- 100 gr. tereyağı
- 50 gr. çamfıstığı
- 200 gr. soğan (ince kıyılmış 2 orta boy)
- 500 gr. kıyma
- 300 gr. domates (kabuklan soyulup, ince doğranmış 3 orla boy)
- tuz
- taze çekilmiş karabiber
- 1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
Hazırlanışı:
1. Patlıcan karnıyarığın öncelikle harcını hazırlamak için tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca fıstıklan içinde biraz sarartın. Soğanları da katıp, pembeleşinceye kadar fıstıklarla birlikte kavurun. Kıymayı katarak, 10 dakika daha kavurun. Domatesleri katıp karıştırın. Tuzunu ve biberini ayarladıktan sonra tavayı ateşten alın, ince kıyılmış maydanozunu serpip karıştırın.
2. Et suyunu bir taşım kaynatıp sıcak tutun. Patlıcanların sap bölümündeki fazlalıkları kesip, sapını üzerinde bırakın. Kabuklarını iki yanından ince bir şerit biçiminde soyun. Üzerlerine boylamasına derin bir çizik atın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Alacalı soyulmuş patlıcanları tavaya yerleştirerek biraz yumuşayıncaya kadar kızarım.
3. Kızaran patlıcanları bir güvece alın. Çizik attığınız yerlerden ortalarını harç koymak için aralayın. Hazırladığınız harcı bir kaşıkla ortalarına doldurun. Patlıcanların üzerine sıcak et suyunu gezdirip, güveci ateşe oturtun. Patlıcan karnıyarığı kısık ateşte 20 dakika pişirin.
4. Güveci ateşten almadan hemen önce tereyağını bir tavada kızdırıp, karnıyarıkların üzerine dökün.Patlıcan karnıyarığıu ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder