Osmanlı mutfağından kavun dolması tarifi
Malzemeler:
- 7 adet tatlı kavun 2 kg.lık
- 150 gr. kuşüzümü (1 su bardağı)
- 100 ml zeytinyağı (6,5 çorba kş.)
- 100 gr. badem (başlanıp, kabıukları soyulmuş )
- 100 gr. çamfıstığı (1/2 su bardağı)
- 400 gr. soğan (ince kıyılmış 4 orta boy)
- 600 gr. kıyma
- tuz
- taze çekilmiş karabiber
- 50 gr. tane kişniş (dövülmüş)
- 100 gr. tereyağı
Hazırlanışı:
1. Kavun dolması tarifi için öncelikle kavunun kök tarafından bir kapak kesip, çekirdeklerini boşaltın ve çekirdek yatağını temizleyin. Kavunun içini boşaltın. Kıışüzümlerini bir tel süzgecin içine koyup, sertçe ovalayarak saplarının ayrılmasını sağlayın. Yıkayıp süzdürün ve soğuk suya koyarak biraz şişmeye bırakın.
2. Zeytinyağını tavada kızdırın. Badem ve fıstıkları içinde pembeleşinceye kadar sürekli karıştırarak kavurun. Soğanı ve kıymayı ekleyip, kıyma suyunu verinceye kadar kavurmayı sürdürün. Tuzunu, biberini ve kişnişi ve kuşüzümünü de ekledikten sonra ateşten alın. Tereyağını katıp, karıştırın.
3. Fırınınızı 180°C’ye getirip ısıtın. Kavunu tepsiye oturtarak hazırladığınız harcı içine doldurun. Kestiğiniz kapağı üzerine kapatıp tepsiyi fırına sürün, kavun dolmasını yaklaşık 35 dakika pişirin.
4. Pişen kavun dolmasını bir seıvis tabağına aktarıp, sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder