Osmanlı mutfağından tavuklu yahni tarifi
Malzemeler:
- 300gr. nohut
- 1 adet tavuk (temizlenip, tütsülenmiş), 1 kglık
- 500gr. kuzu kot eli /kuşbaşı doğranmış
- tuz
- 300 gr. soğan (ince kıyılmış 3 orta boy)
- 2 çorba kaşığı izmirsiyabı özü
- 1 adet ekmek ( dilimlenip, kızartılmış)
Hazırlanışı:
1. Tavuklu yahni tarifi için nohutlun ayıklayıp, bir gece öncesinden (ya da en az 6 saat soğuksuda ıslatarak şişmeye bırakın, Şiştikten sonra nohutlun yumuşayıncaya kadar haşlayıp, kabuklarını soyun ve bir kapta bekletin.
2. Tavuğu ve eti birlikte tencereye koyun. Üzerlerini aşacak kadar su ekleyerek ateşe oturtun. Tuzunu katıp, sürekli kefini alarak bir kaç taşım kaynatın, Tencereyi ateşlen indirin. Et suyunun üzerinde biriken yağı kaşıkla dikkatlice (suyunu almadan) alıp, "bir tavaya aktarın.
3. Tavadaki yağı kızdırın. Soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Etleri de ekleyip, onları da kızartın, ateşten alın.
4. Temiz, bir tencereye haşlanmış nohutu, tavukları, kızarmış et ve soğanları koyun. Üzerine haslanan tavuğun suyunu ve izmirsiyabı özünü ekleyip, kısık ateşle yaklaşık 30 dakika pişirin. Tuzunu ayarlayın.
5. Pişen tavuklu yahniyi ateşten alın. Konulacağı tabağın dibine kızarmış ekmek dilimleri döşeyin. Ekmeklerin üzerine pişen tavuk yahniyi döşeyin; Yeniden kısık ateşe oturtup, 3 dakika daha pişirerek servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder