13 Haziran 2014 Cuma

BALKABAĞI DOLMASI

Osmanlı mutfağından balkabağı dolması tarifi


Malzemeler:
-    1 adet balkabağı, (düzgün ve yuvarlak) 3 kg.lık
-    tuz
-    100gr. tereyağı
-    1 çorba kaşığı tozşeker
-    100 ml. zeytinyağı (6,5 çorba kş.)
-    100 gr. çamfıstığı (1/2 su bardağı)
-    225gr. pirinç (ayıklanıp, yıkanmış 1 su bardağı)
-    400 gr. soğan (ince kıyılmış 4 orta boy)
-    750 gr. kıyma
-    taze çekilmiş karabiber

Hazırlanışı:
1.    Balkabağı dolması tarifi için öncelikle balkabağının kabuklarnı soyun ve yıkayın. Sap bölümünden bir kapak açarak kabağın içini boşaltıp tuzlayın. Tereyağını eritip biraznı içine sürün ve tozşekeri serpin.
2.    Zeytinyağını tavada kızdırın. Yağ kızınca fıstıkları içinde pembeleşinceye kadar sürekli karıştırarak kavurun. Pirinci katıp biraz karıştırın. Soğanı ve kıymayı ekleyip, kıyma suyunu verinceye kadar kavurun. Tuzunu ve biberini ayarladıktan sonra ateşten alın.
3- Fırınınızı 180°C’ye getirip ısıtın. Balkabağını tepsiye oturtup hazırladığınız harcı içine doldurun, Üzerine kalan eritilmiş tereyağını sürün. Tepsiyi fırına yerleştirip, balkabağı dolmasını kabak kızarıncaya kadar yaklaşık 45 dakika pişirin.
4. Pişen balkabağı dolmasını fırından alıp, bir seıvis tabağına aktararak servis yapın.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder