Biber dolmasını hepimiz biliriz ve yaparız ama bakalım osmanlı mutfağında yeşil biber dolması nasıl yapılıyormuş.
Malzemeler:
- 1 kg. dolmalık yeşil biber
- 500 gr. kıyma
- 200 gr. soğan (irice kıyılmış 2 orta boy)
- 100 gr. pirinç (ayıklanıp, yıkanmış 1/2 su bardağı)
- tuz
- taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı:
1. Yeşil biber dolması tarifi için yeşil biberlerin saplarının çevresini bıçakla kesin. Biberi sapından tutup, sapı içeriye doğru bastırın ve dışarı çekerek kestiğiniz kapağı çıkarın. Kapaktaki tohumları temizleyip, biberi yıkayın. Bütün biberleri aynı biçimde hazırlayın.
2. Bir kapta kıymayla ince kıyılmış soğanı, pirinci, tuzu ve biberi iyice karıştırarak dolma içini hazırlayın.
3. Biberleri hazırladığınız dolma içi ile doldurun. Kestiğiniz kapakları üzerlerine kapatıp, yeşil biber dolmalarını tencereye dizin. Üzerlerini aşıncaya kadar su koyup ateşe oturtun. Bir taşım kaynatıp, tencerenin kapağını kapatın ve yeşil biber dolmalarını biberler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 35 dakika pişirin.
4. Pişen yeşil biber dolmalarını tabaklara aktarıp, sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder