Osmanlı mutfağından susuz pilav tarifine birlikte göz atalım.
Malzemeler:
- 400 gr. baldo pirinci (2 su bardağı)
- 500 gr. kuzu eti (küçük kuşbaşı doğranmış)
- 200 gr. tereyağı (13 çorba kşj
- 1/2 çay kaşığı sakız (az tuz ile dövülerek ufalanmış)
- tuz
- 1/3 çay kaşığı tarçın.
Hamuru için:
- 125 gr. un (1 su bardağı)
- su
Hazırlanışı:
1. Susuz pilav tarifimiz için öncelikle pirinci ayıklayın. Soğıık su ile üç su yıkayarak, bulanık, nişastalı suyunu dökün. Yıkama suyu berraklaşınca pirinci bir süzgece çıkarıp süzdürün
2. Birbirinin içine oturabilecek iki tencere seçin. Büyük olanına iki parmak kadar su koyun. Pilavı pişireceğiniz küçük tencerenin dibine kuzu etini yerleştirin. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinçleri döküp, düzleyin. Bir tavada tereyağını kızdırın. Yağ kızınca pirinçlerin üzerine boşaltın. Sakızı, tuzu ve tarçını ekleyin. Küçük tencereyi büyük tencerenin içine koyup, büyük tencerenin kapağını kapatın.
3. Bir kapta unu yeteri kadar suyla karıştırarak tencerenin ağzını kapamaya yetecek kadar hamur yapın. Bu hamuru kapağın tencereye oturan bölümünün çevresine sıvayın. Hamurun üzerine de kâğıt yapıştırın ki buhar hiç dışan sızmasın
4. Tencereyi çok kısık ateşe oturtup susuz pilavı yaklaşık 1 saat 45 dakika pişirin. Eğer fırında pişirecekseniz fırınınızı 180°Cye getirip ısıtın ve tencereyi fırına sürerek yaklaşık 1,5 saat pişirin.
5. Tencereyi ateşten alıp birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Hamurunu kırarak susuz pilavı sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder