1 Haziran 2014 Pazar

ŞALGAM DOLMASI

Değişik tarifler ve lezzetler arayanlar için osmanlı mutfağından şalgam dolması tarifi

Malzemeler :
-    1 kg. şalgam
-    500 gr. kıyma
-    200 gr. soğan (ince kıyılmış 2 orta boy)
-    100 gr. pirinç (ayıklanıp, yıkanmış), (1/2 su bardağı)
-    tuz
-    taze çekilmiş karabiber
-    45 ml. sirke (3 çorba kaşığı)
-    7 çorba kaşığı bal
-    7 çay kaşığı tarçın

Hazırlanışı:
1.    Şalgam dolması tarifi için önce şalgamları yıkayıp soyun.Sap bölümlerinden karpuz gibi kapak kesip içlerini oyun.
2.    Bir kapta kıymaya ince kıyılmış soğanı, pirinci, tuzu ve biberi ekleyip iyice karıştırarak dolma içini hazırlayın.
3.    Şalgamların ortalarını hazırladığınız dolma içi ile doldurun. Kestiğiniz kapakları üzerlerine kapatıp, şalgam dolmalarını tencereye dizin. Üzerlerini aşıncaya kadar su ya da et suyu içinde ateşe oturtun. Bir taşım kaynatıp, tencerenin kapağını kapatın ve şalgam dolmalarını şalgamlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
4.    Şalgam dolmalarını tencereden alıp, tabaklara aktarın. Bir kapta sirke ve balı karıştırıp, dolmanın suyuna katın, iki taşım kaynatarak bu suyu dolmaların üzerine gezdirin. Üzerlerine tarçın serpip sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder