19 Haziran 2014 Perşembe

BUĞDAYLI BALIK ÇORBASI

Osmanlı mutfağından buğdaylı balık çorbası tarifi:

Malzemeler:
-    100 ml. zeytinyağı
-    200gr. soğan ( ince kıyılmış 2 orta boy)
-    tuz
-    1/2 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
-    1/2 bağ taze nane (ince kıyılmış)
-    50 ml. sirke (1/5 su bardağı)
-    1 kg. levrek. veya kefal balığı (temizlenip tuzlanmış)
-    250 gr. kabaksız keşkeklik buğday (ayıklanıp, yıkanmış)
-    2 lt su (8 su bardağı)
-    2 adet yumarla sarısı (çırpılmış)
-    1/2 adet limon (suyu)

Hazırlanışı:
1.    Buğdaylı balık çorbası tarifi için öncelikle zeytinyağını bir tencerede kızdırın. Kızgın yağda, soğanları biraz tuz serperek pembeleşinceye kadar kavurun. İnce kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyin, biraz daha kavurarak suyu ve sirkeyi katın. Yaklaşık 10 dakika kaynatıp, ateşten alın, tenceredeki malzemenin suyunu bir tülbentten (ya da süzgeçten) temiz bir tencereye süzdürün.
2.    Sirkeli suyun içerisine balıkları yerleştirip, tencereyi ateşe oturtun. Kapağını kapatıp, balıkları iyice pişirin. Tencereyi ateşten alıp, balıkları çıkarın. Derileriyle kılçıklarını ayıklayarak etlerini bir tabağa alın. Tenceredeki balık suyunu ise tekrar bir tülbentten temiz bir tencereye süzdürün.
3.    Buğdaylı balık öorbasının buğdayını, üzerini 4 parmak aşacak kadar su iie tencereye koyup, ateşe oturtun. Bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, buğdayı pişmeye bırakın, buğdaylar yumuşamaya başladığında dibine yapışmaması için bir kepçe ile karıştırın, koyulaşma başlar başlamaz üzerinde biriken kefi alıp, atın. Attığınız kef kadar temiz su ekleyip pişirmeyi sürdürün. Bu kef alma işlemini 3-4 kez tekrarlayıp buğday yumuşayınca tencereyi ateşten alın.
4.    Buğdaylı balık öorbasının buğdayını biraz dinlendirdikten sonra tülbentten temiz bir tencereye süzdürün. Yeniden ateşe oturtun. Koyulaşmaya başlayınca süzdürdüğünüz balık suyunu azar azar karıştırın.
5.    Bir kapta yumurta sarılarını limon suyu ile çırparak terbiyeyi hazırlayın. Çorbanın suyundan katarak terbiyeyi ılıtın.Sürekli karıştırarakk terbiyeyi çorbaya yedirin Yumurta kokusu gidinceye kadar çorbayı pişirip ateşten alın.
6.    Balık etlerini kaselere paylaştırın. Üzerlerine çorbasını bölüştürüp, buğdaylı balık çorbasını sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder