13 Haziran 2014 Cuma

SAKIZKABAĞINDAN KARNIYARIK

Osmanlı mutfağından sakızkabağından karnıyarık tarifi

Malzemeler:
-    250 ml. et suyu (1 su bardağı)
-    1 kg. kabak
-    90 ml. zeytinyağı (6 çorba kş.)
-    100 gr. tereyağı 
Harcı için:
-    100gr. tereyağı 
-    50 gr. çamfıstığı (1/4 sıı bardağı)
-    200 gr. soğan (ince kıyılmış 2 orta boy)
-    300 gr. kıyma
-    300 gr. domates (kabuklan soyulup, ince doğranmış 3 orta boy)
-    tuz
-    taze çekilmiş karabiber
    -1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)

Hazırlanışı:
1.   Sakız kabağından karnıyarık tarifi içinöncelikle harcını hazırlamak için tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca fıstıkları içinde biraz sarartın. Soğanları katıp pembeleşinceye kadar fıstıklarla birlikte kavurun. Kıymayı ekleyip, 15 dakika daha kavurun. Domatesleri ekleyip karıştırın. Tuzunu ve biberini ayarlayın, tavayı ateşten alın. İnce kıyılmış maydanozunu serpip karıştırın.
2.    Et suyunu bir taşım kaynatıp sıcak tutun. Kabakların baş ve diplerini keserek atın. Bıçakla dışını kazıyın. Yıkayıp bir süzgece çıkarın. Üzerlerine boylamasına derin bir çizik atın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Kabakları tavaya yerleştirerek biraz yumuşayıncaya kadar kızartın.
3.    Kızaran kabakları bir güvece alın. Çizik attığınız yerlerden ortalarını harç koymak için aralayın. Hazırladığınız harcı kaşıkla kabakların ortalarına doldurun. Kabakların üzerine sıcak et suyunu gezdirip, güveci ateşe oturtun. Sakızkabağından Karnıyarığı kısık ateşte 20 dakika pişirin.
4.    Güveci ateşten almadan hemen önce tereyağını bir tavada kızdırıp sakızkabağı karnıyarıkların üzerine dökün. Ateşten alıp, sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder